Eerste A.I. geïnspireerde kunstexpo in Vlaanderen

Van kunstfotografie naar schilderkunst via artificiële intelligentie

Artificiële Intelligentie staat volop in de belangstelling en zorgt voor veel ongerustheid in de wereld van beeldmakers. Midjourney kan nu reeds beelden genereren die niet meer van een foto te onderscheiden zijn en A.I. kan ook gebruikt worden om de stijl van een bestaande kunstenaar te kopiëren. Zijn fotograaf en kunstenaar de volgende beroepen die door artificiële intelligentie overbodig zullen worden gemaakt? Fotograaf Hildegard Penne en kunstschilder Manu De Mey menen dat angst een slechte raadgever is en exploreren in de kunstexpo ‘Pleased to meet you!’ wat artificiële intelligentie voor de kunst kan betekenen.

 

A.I. als ontmoeting tussen fotografie en schilderkunst

Om A.I als link te kunnen gebruiken tussen de twee kunstvormen is het kunstenaarskoppel in verschillende stappen te werk gegaan. Eerst heeft Manu de applicatie Stable Diffusion getraind door honderden foto’s van zijn kunstwerken aan het A.I. model toe te voegen. Eenmaal de stijl van Manu De Mey gekend was door het algoritme konden ze een foto van Hildegard Penne aan de A.I. geven met de instructie: maak hiervan een expressief portret in de stijl van Manu De Mey. De resultaten overtroffen hun verwachtingen. Een voorbeeld:

 

 

Links zie je een foto genomen door Hildegard, rechts een olieverfschilderij van Manu. Onderaan zie je de verschillende stappen die door het algoritme zijn gegenereerd (uitgekozen en gestuurd door Hildegard en Manu).

 

De schoonheid van aberratie

Een andere interessante toepassing van A.I. hebben Hildegard en Manu gevonden door een afwijking in een vroege versie van Stable Diffusion te exploiteren. Wanneer je een afwijkende resolutie meegeeft voor het renderen dan heeft het algoritme vaak problemen om het menselijk lichaam correct weer te geven. Je krijgt dan afbeeldingen van personen met elf vingers of drie armen. Dit hebben wij uitgebuit om nieuwe, interessante beelden te maken. Het zijn net foto’s maar ook weer net niet.

 

aberratie “foto’s” gegenereerd door Stable Diffusion

 

Irreële perfectie door A.I.

Natuurlijk kan het algoritme ook gebruikt worden om perfecte foto’s en kunstwerken te genereren en ook deze toepassing hebben Hildegard en Manu geëxploreerd.

 

Afbeelding links gegenereerd door Midjourney, rechts Stable Diffusion.

 

Het is vooral in deze categorie van perfecte beelden dat de angst voor artificiële intelligentie ontstaat. A.I. heeft nog geen duidelijk wettelijk kader. De kunstenaars opteerden er bewust voor geen standpunt pro of contra in te nemen maar in alle openheid het debat aan te gaan met het publiek. Hoe ervaart de kijker het? Wordt het aanzien als kunst? Moet het geregulariseerd worden?

In de tentoonstelling zullen ook “gewone” foto’s en schilderijen geëxposeerd worden. Het zal interessant zijn te zien hoe deze stand houden naast de A.I. gegenereerde beelden.

 

De expo Pleased to meet you! is te bezoeken van 23 juni tot 2 juli van 13u tot 18u (maandag en dinsdag gesloten) in de zijvleugel van het districtshuis van Deurne, Maurice  Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne.

Vernissage op zaterdag 24 juni van 19u tot 22u. Nocturne op donderdag 29 juni van 17u tot 20u.

 

 

 

linksboven: foto door Hildegard Penne – rechtsboven: olieverfschilderij door Manu De Mey – onder: symbiose gegenereerd door Midjourney

 

 

Artikel in de Gazet van Antwerpen: https://www.gva.be/cnt/dmf20230623_93887279

Artikel in The Artcouch: https://www.theartcouch.be/top-4/eerste-a-i-geinspireerde-kunstexpo-in-vlaanderen/